האם חלו שינויים בתפיסות ועמדות של בני נוער והורים בראשון לציון כלפי אינטרנט ורשתות חברתיות בתקופה שקדמה לקורונה בהשוואה לתקופה שלאחר התפרצות המגיפה?
[מחקר היחידה למדידה והערכה במינהל החינוך בראשות ד"ר חגית ששון, מנהלת היחידה. המחקר נעשה בשיתוף ובמימון של הרשות למאבק באלימות סמים ואלכוהול].
בסוף שנת 2019, ערכה עיריית ראשון לציון סקר בקרב בני נוער והורים לילדים תושבי העיר ראשון לציון שמטרתו הייתה ללמוד על עמדות כלפי האינטרנט ומדיה חברתית, דפוסי שימוש ותיווך הורי. כעת, לאחר התפרצות מגיפת הקורונה, נערך סקר נוסף שכלל חלק מהשאלות שנשאלו בפעם הקודמת, במטרה ללמוד האם חלו שינויים בעמדות ובדפוסי השימוש של בני נוער והורים לילדים תושבי ראשון לציון.
נתוני הסקר בגל הראשון נאספו בחודשים אוקטובר-נובמבר 2019, וכללו 300 הורים לילדים תושבי ראשון לציון ועוד 557 בני נוער. הם נאספו על ידי חברת הסקרים "מסקר".
נתוני הגל השני נאספו בחודשים ינואר-פברואר 2021, וכללו 140 הורים לילדים תושבי ראשון לציון ועוד 232 בני נוער בגילי 12-18 תושבי העיר. הפנייה להורים נעשתה באמצעות ועדי ההורים ובאמצעות קמפיין ממומן ברשתות החברתיות. הפנייה לבני הנוער נעשתה באמצעות אגף נוער וצעירים ובאמצעות קמפיין ממומן ברשתות החברתיות.
תפיסת השפעת האינטרנט והמדיה החברתית על הילדים
-
בקרב הורים לא נמצאו שינויים משמעותיים בתפיסת השפעת האינטרנט והמדיה החברתית כחיובית או שלילית. 29% ציינו שהשפעתה חיובית, 28% שלילית ו-41% לא חיובית ולא שלילית, זאת בדומה לשיעורים בסקר הקודם. הורים שציינו שהשפעת האינטרנט בעיקר חיובית חושבים בשיעורים גבוהים יותר שהסיבה לכך היא למידה של דברים חדשים בהשוואה לסקר הקודם. חלה ירידה במציינים כסיבה העיקרית מציאת מידע/חדשות/אירועים בהשוואה לסקר הקודם.
-
בקרב בני הנוער, חלה ירידה בשיעור התופסים את השפעת האינטרנט והמדיה החברתית כחיובית (מ-39% ל-26%). אלה ציינו כסיבה עיקרית את ההנאה/בידור נוחות (31%) שהתחזקה בהשוואה לגל הראשון (23%). מנגד חלה ירידה שיעור המציינים תקשורת עם חברים ובני משפחה (20% לעומת 32%).
שינויים חלו גם בסיבות העיקריות להשפעה השלילית של האינטרנט והרשתות החברתיות. 32% ציינו יצירת רושם לא אמיתי על חיים של אחרים לעומת 23% בסקר הקודם, 15% ציינו גרימת בעיות פסיכולוגיות לעומת 4% בהשוואה לסקר הקודם. מנגד חלה ירידה במציינים 'אין מספיק קשר אישי' (7% לעומת 23% בסקר הקודם).
צפו בגרפים
התנהגות וחוויות בני הנוער באינטרנט ובמדיה חברתית
-
בשנה האחרונה חלה עלייה בזמן השימוש היומי באינטרנט וברשתות החברתיות. אף על פי כן, לא ניכרת עליה בדיווח של בני הנוער או של ההורים על חוויות מטרידות או מדאיגות באינטרנט ו/או במדיה החברתית. אין שינויים גם בהתנהגותם של בני הנוער ברשת למעט ירידה בחיפוש אחר חברים חדשים באינטרנט.
צפו בגרפים
-
הממצאים מלמדים שבנות, בני נוער שתופסים את השפעת האינטרנט והמדיה החברתית בעיקר כשלילית ובני נוער שפעילים יותר בהתנהגויות שעלולות לחשוף אותם לסיכון, מדווחים על יותר חוויות שליליות באינטרנט ובמדיה חברתית. ממצאים אלו הינם בהלימה למחקרים אחרים שנעשו בארץ ובעולם.
צפו בגרף
דאגה, תיווך הורי וחוויות מטרידות או מדאיגות באינטרנט ומדיה חברתית
-
מפלס הדאגה של ההורים מהזמן הרב שילדיהם מבלים מול המסכים, מהסיכויים שלהם להיפגע מחשיפה לתכנים שאינם מתאימים לגילם או מבריונות, נותר גבוה ודומה לזה שנמדד לפני כשנה.
צפו בגרףיחד עם זאת, שיעורי ההורים שנקטו בפעולות לתיווך הורי ולפיקוח הורי - קטנו.
כמו כן, חלה ירידה בשיעורי ההורים שדיווחו שפיקחו על פעילות ילדיהם ברשתות החברתיות ובדקו את ההודעות שלהם.
צפו בגרפים
-
מבחינת מאמצי התיווך ההורי, ניכר שהורים שמפלס הדאגה שלהם גבוה יותר, משקיעים יותר מאמצים בהדרכת ילדיהם בשימוש בטוח באינטרנט, וזה מוביל לירידה מסוימת בחוויות המטרידות ו/או המדאיגות של הילדים.
מנגד, לבדיקה של ההודעות המיידיות בטלפונים של הילדים ע"י ההורים אין קשר משמעותי לחוויות המטרידות ו/או המדאיגות של הילדים. מכאן ניתן להסיק שתיווך מדריך אפקטיבי יותר בהפחתת חוויות מטרידות ו/או מדאיגות של ילדים באינטרנט ובמדיה החברתית.
צפו בגרף