מחקר מקיף שנערך בחודשים אפריל-מאי השנה על ידי היחידה למדידה והערכה במינהל החינוך ביקש לבחון את הרגלי התזונה והפעילות הגופנית של התלמידים. ממצאי המחקר, המתפרסמים להלן, יסייעו לבתי הספר בפיתוח תכניות בריאות חדשות ולצד יצירה של תכניות עירוניות
מינהל החינוך, יחד עם הפיקוח על החינוך הגופני והבריאות במחוז מרכז-דרומי וחטיבת ספורט וקהילה בחברה העירונית, הובילו לאחרונה מהלך עירוני שכלל תכנית התערבות בבתי הספר בנושא בריאות: תזונה נכונה ופעילות ספורטיבית בקרב התלמידים. מטרת היוזמה היא פיתוח של תכניות בריאות בבתי הספר בעיר, וכן יצירה של תכניות עירוניות חדשות בחינוך הפורמלי בשיתוף החינוך הבלתי פורמלי. היוזמה כאמור בשיתוף משרד החינוך - שלומי אירים, המפקח על הוראת החינוך הגופני במחוז מרכז משרד החינוך וריבי גבע רפרנטית בריאות במחוז מרכז.
לשם כך ערכה לאחרונה היחידה למדידה והערכה במינהל החינוך, בניהולה של ד"ר חגית ששון, מחקר מקיף שמטרתו ללמוד על הרגלי התזונה והפעילות הגופנית של ילדים ובני נוער בראשון לציון.
תחילת המחקר
בחודשים אפריל-מאי השנה הופצו להורים לילדים צעירים בכיתות א'-ד' ולתלמידים בכיתות ה'-ט' בעיר שאלונים מקוונים שעסקו, בין היתר, בנושאים: הרגלי התזונה של התלמידים והשתתפות בפעילות גופנית בזמנם הפנוי ובבית הספר. שאלון המחקר מבוסס על סקר ארגון הבריאות העולמי (HBSC) שנציגו בארץ פרופ' יוסי הראל-פיש מאוניברסיטת בר אילן. המחקר כלל: כ- 2,700 הורים לילדים בכיתות א'-ד', כ-2,600 תלמידים בכיתות ה'-ו', וכ-5,300 תלמידים בכיתות ז'-ט'.
ממצאי המחקר
בנושא תזונה
רוב הילדים ובני הנוער צורכים פירות, ירקות ומוצרי חלב לא ממותקים מספר פעמים בשבוע. מנגד, הם צורכים גם דברי מתיקה, מאפים מלוחים, חטיפים מלוחים, בשר אדום, המבורגר ומוצרי מזון מעובדים לפחות פעמיים בשבוע. צריכת דגנים מלאים שכיחה פחות, במיוחד בקרב הילדים הצעירים.
יותר ממחצית מהילדים ובני הנוער שותים משקאות ממותקים לפחות פעמיים בשבוע.
חמישית מבני הנוער בחטיבות הביניים שותים משקאות אנרגיה מספר פעמים בשבוע.
בנושא הרגלי אכילה
שיעור לא קטן של ילדים ובני נוער לא אוכלים ארוחת בוקר ומסתפקים בשתיית כוס חלב או מיץ פירות בלבד. התנהגות זו שכיחה יותר בקרב בני נוער בחטיבות ביניים.
יותר ממחצית מהילדים ובני הנוער אוכלים את הארוחה העיקרית מול מסך לפחות 4 פעמים בשבוע. שיעור זה עול עם העלייה בגיל.
לעומת זאת, רוב הילדים ובני הנוער מדווחים כי אצלם בבית מתקיימות ארוחות משפחתיות מספר פעמים בשבוע.
בנושא פעילות גופנית
כ-1 מכל 4 ילדים ובני נוער מבצע פעילות גופנית בתדירות גבוהה, לפחות 4 פעמים בשבוע.
מנגד, 1 מכל 4 ילדים ובני נוער לא מבצע פעילות גופנית כלל. בחטיבות הביניים מספרם עולה ל-2 מכל 5 תלמידים. הסיבות העיקריות: חוסר הנאה ועיסוק בפעילויות אחרות שאינן גופניות.
רוב הילדים ובני הנוער מעריכים ששיעורי החינוך הגופני תורמים לכושרם, לידע ולהבנה שלהם בביצוע פעילות גופנית.
עם זאת ישנם לא מעט ילדים ובני נוער שנתרמים במידה נמוכה משיעורי החינוך הגופני - הדבר בולט יותר אצל בני הנוער בחטיבות הביניים.
הפסקות פעילות שכיחות יותר בבתי הספר היסודיים, וכשהן מתקיימות כמחצית מהתלמידים משתתפים בהן לעתים קרובות.
המלצות המחקר
בעקבות ממצאי המחקר נכתבו למנהלי בתי הספר המלצות לפעילויות בתחום הבריאות ולפיתוח של תכניות ו/או עדכון התכניות הקיימות בבתי הספר. להלן רק חלק מההמלצות:
-
כדאי להגביר את מודעות התלמידים לחסרונות של צריכת מוצרי מזון מעובדים. מנגד, להמשיך ולעודד צריכה של פירות, ירקות ומזונות שאינם ממותקים.
-
חשוב להעלות את מודעות ההורים והתלמידים לחסרונות של שתיית משקאות ממותקים ומשקאות אנרגיה.
-
הגברת המודעות לחשיבותה של ארוחת בוקר מלאה ומזינה.
-
מומלץ להדגיש את החסרונות שבאכילה מול מסך.
-
עידוד התלמידים לביצוע פעילות גופנית סדורה מספר פעמים בשבוע.
-
מציאת סוגי פעילות גופנית שימשכו את הילדים ובני הנוער לבצען ויעוררו עניין.
-
קיום הפסקות פעילות גם בחטיבות הביניים, בדומה לבתיה"ס היסודיים, אך באופן שיתאים לתלמידים בגיל הזה.
הרכבת תכנית עבודה בית ספרית, לצד התכנית העירונית
מנהלי בתי הספר קיבלו את דוחות הממצאים הרלוונטיים לבית ספרם. החלק המשמעותי והחשוב ביותר בתהליך הוא ניתוח הממצאים והרכבת תכנית עבודה בית ספרית, לצד התכנית העירונית. כל מנהל/ת בי"ס - בשיתוף המורים לחינוך גופני, רכזי הבריאות בבתי הספר ומפקחי משרד החינוך - יפתחו את תכניות הבריאות המתאימות לתלמידים, בהתבסס על נתוני המחקר. בחודש מאי 2022 יועבר השאלון בשנית כדי לבדוק את השפעת תכנית ההתערבות.
לאורך השנה יתקיימו סיורים משותפים של משרד החינוך, העירייה ונציגים מהאקדמיה בבתי הספר כדי להתרשם מתכניות העבודה והפעולות שנעשו.
בנוסף, גורמים עירוניים בחינוך הפורמלי והבלתי פורמלי (מינהל החינוך, מתנ"סים, מינהל קהילה ועוד) יפתחו גם הם תכניות עירוניות המותאמות לחתך רחב של תלמידים, כל זאת במסגרת ביסוסה של ראשון לציון כעיר מקדמת בריאות. |